Advies Orde der Artsen en het beheer van het globaal dossier

    juni 25, 2021

    In april 2021 formuleerde de Orde een advies over het beheer van het globaal medisch dossier. Dit advies vervangt het vorig advies van 2011.1 De Nationale Raad somt de wettelijke en deontologische principes op rond het openen van een GMD door een huisarts.

    Het GMD is een patiëntendossier in de zin van de wet op de patiëntenrechten (art. 22) en in de zin van artikel 33 van de wet van 22 april 2019 inzake kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidzorg. Het beheer van dit GMD genereert honoraria voor de houder van dit dossier, namelijk de huisarts.

    De Orde  maakt van de gelegenheid gebruik om bepaalde deontologische regels met betrekking tot de opening van een GMD te specificeren. De Orde verwijst naar de vrije keuze van beroepsbeoefenaar door de patiënt, maar benadrukt dat de geraadpleegde arts verplicht is na te gaan of er niet reeds een GMD op naam van de patiënt is geopend door een andere huisarts. Via MyCareNet kan de huisarts controleren of de informatie correct is. De Orde wijst er op dat het van belang is dat de geraadpleegde arts nagaat of het eerste contact niet in een onstabiele omstandigheid gebeurt (verlof van de eigen vaste huisarts, second opinion, …) en het is een deontologische fout om in dat geval een GMD te openen.

    Naast de opening en raadpleging van het GMD wijst de Orde ook op het Sumehr (Summarized Electronic Health Record). dat ook door de wachtarts kan worden geraadpleegd en dat een extractie is uit het patiëntendossier.

    Het GMD bevat een reeks gezondheidsgegevens, die door de GDPR als een gevoelige categorie van persoonsgegevens worden beschouwd. Het advies van de Nationale Raad wijst op de gebruikelijke praktijk om bij  verandering van huisarts een kopie van het volledige patiëntendossier via eHealth aan de nieuwe huisarts over te dragen.

    Tot slot bevat het advies een korte samenvatting van de beginselen voor raadpleging en doorgifte, waarbij ook wordt herinnerd aan de beginselen van minimale gegevensverwerking, proportionaliteit en noodzakelijkheid bij gegevensverwerking. Deze beginselen voorkomen dat de arts gegevens in het patiëntendossier opneemt die geen nuttig verband houden met de gezondheid van de patiënt.

    De toegang tot het dossier van de patiënt is wettelijk geregeld. Alleen artsen die een therapeutische relatie met de patiënt hebben, verkrijgen toegang tot het gezondheidsdossier van de patiënt. Afhankelijk van het specialisme en de therapeutische band, beperken sommige platforms de toegangstijd van de dienstverlener, evenals de inhoud waartoe hij toegang heeft.

     

    1Orde der artsen "Globaal Medisch Dossier (GMD) – Regelgeving en beheer", 24 april 2021, www.ordomedic.be

    2Dit is met name het geval voor